Stiati ca?

1. 80% din radiatiile primite de organismul uman intr-un an provin din surse naturale, din mediul inconjurator si anume :

a. Radiatia Cosmica, ce patrunde prin atmosfera  terestra, de la soare si din spatiul cosmic.

Din fericire Terra poseda un scut magnetic de protectie, ce actioneaza ca o  bariera, ca un filtru si nu permite dozelor de radiatii sa ajunga in cantitati  foarte mari la nivelul atomsferei, fiind mai intense la nivelul polilor pamantului si mai putin intense la nivelul Ecuatorului.

Radiatia cosmica este in directa corelatie cu altitudinea, cu cat ne aflam mai sus, cu atat primim o doza mai mare de radiatii. Astfel , locuitorii unor orase situate la altitudini mai inalte sunt mai expusi decat cei ce locuiesc in orase la joasa altitudine.

De asemenea intensitatea este crescuta in timpul zobrurilor cu avionul, fuzelajul avioanelor  creand o mica protectie.

b. Scoarta terestra – este compusa din materie natural radioactive, cum ar fi : uraniul, care se gaseste in roci si in sol, precum si thorium si potassiul-40.

De vreme ce toate materialele de constructii provin din compusi ce se gasesc la nivelul solului, mici cantitati de radiatii sunt prezente , atat in interior cat si in exterior. Doza medie de radiatii provenita din aceasta sursa natural este de 500 microSiverti.

c.Radonul- este un gaz natural radioactiv ce provine din uraniu , fiind  emis de  rocile si in solul de la suprafata pamantului si apoi raspandit in atmosferea terestra.

Doza medie anula de radiatii pe care o captam datorita acestui tip de radiate naturala este de 1500 microSiverti.

d. Alimentele si bauturile – de vreme ce materiile radioactive se regasesc peste tot in mediul inconjurator, este inevitabil ca acestea ajung sa fie prezente si. in alimente si lichide (apa). Media anuala fiind de circa 400 microSiverti, unele alimente avand o concentratie mai mare radioactiva ( spre exemplu fructele de mare sau anumite tipuri de nuci, macadamia, nuci braziliene)

2.  Radiatiile medicale (radiatiile X-Rontgen) fac parte din categoria radiatiilor electromagnetice alaturi de :

  • radiatiile  (undele) radio
  • microunde
  • radiatii infrarosii,
  • radiatii luminoase,
  • radiatii ultraviolete,
  • radiatii X (Röntgen)
  • radiatii “γ” (gamma )

Undele radio – se folosesc si pentru transmiterea semnalelor de televiziune, pentru comunicatii prin satelit si telefonie mobila.

Microundele – sunt folosite atât în comunicatii cât si în cuptorul cu microunde , care se bazeaza pe absorbtia relativ puternica a radiatiilor de aceasta frecventa în apa si materiile vegetale si animale.

Radiatia (lumina) infrarosie – este foarte utila în analize fizico-chimice prin spectroscopie. De asemenea ea se mai utilizeaza pentru transmiterea de date fara fir, dar la distante mici, asa cum este cazul la aproape toate telecomenzile pentru televizoare si alte aparate electrocasnice. Lumina vizibila este cel mai la îndemâna exemplu de unde electromagnetice.

Radiatia (lumina) ultravioleta – este responsabila pentru bronzarea pielii.

Razele gamma – se produc adesea în reactii nucleare.

3. Timpul de expunere la o radiografie dentara  reotroalveolara digitala este de 0,20 sec ( a cincea parte dintr-o secunda)

4. Zilnic organismul uman primeste o doza de radiatii echivalenta cu circa 4 radiografii digitale intraorale ( mici) si o radiografie panoramica (mare)

5. Senzorul digital de captare a imaginii NU este radioactiv.

6. Senzorul digital  ce capteaza imaginea,  in cazul radiografiilor retorovalveolare este mic, avand dimensiunea a circa 3 dinti.

7. Eliberarea de energie asupra zonei radiografiate nu este resimtita in mod direct de catre simturile umane , persoana radiografiata nu simte nimic.

8. Doza medie zilnica de radiatie naturala asupra organismului este de 5-8 uSv , ajungandu-se intr-un an la circa 3.000 uSv.

9. In unele state din America operatorul care executa radografia reotroalveloara nu iese din incapere, motivandu-se ca o distanata de cel puitn 4 metri este suficienta pentru ca radiatia sa se disperseze.

10. Radiografia digitala poate fi trimisa pe mail in format .jpg ca orice alta poza si se poate edita.

11. Doza minima a unei radiografii dentare digital este de 2uSv (radiografia dentara reotroalveolara)

12. Doza maxima a unei radiografii dentare digitale CBCT 3D este de 150uSv.

13. Doza considerata a fi total inofensiva pentru public este de pana la 5.000 uSv intr-un an..

14. Fructele de mare contin o canitate crescuta de radiatii, precum si macadamia si nucile braziliene.

15. Masurarea dozei de radiatii catre tesuturile vii se face in Siverti ( Sv), iar catre orice alt obiect se face in Gray (Gy)

16. Pilotii aeronavelor, datorita expunerii la doze constant mai mari de radiatii se pensioneaza mai repede.

18. Locuitorii din zonele de munte sunt mai expusi radiatiilor decat cei din zonele de campie, precum si cei ce locuiesc la etajele superioare ale cladirilor, fata de cei ce locuiesc la etaje inferioare.

17. Prinicpala metoda de detoxifiere de radiatii in cazul expunerii la canitati masive de radiatii  se face cu tratamentele naturiste ce contin antioxidanti, iar simpla spalare cu apa a organismului ajuta la descarcarea de radiatii.

18 .Cercetatorii japonezi de la Universitatea din Tokyo au constatat ca ceaiul chinezesc (rusesc) verde, ajuta la descarcarea organismului de radiatii.Ceaiul verde provine de la un arbust (nea sinensis).

19. Plante decorative, precum feriga si cactusii, au efect de descarcare a radiatiilor

20. Televizorul emite radiatii pana la o distanta de 7 metri ,in functie de marimea acestuia, fiind mai periculos atunci cand suntem apropiati de el.

21. Doza de radiatii primita intr-un an si considerata a fi fatala este de 10.000.000 uSv.

22. Doze minime de radiatii se gasesc si in materialele de constructii ale locuintelor.